Je woning goed verzekeren: hoe doe je dat eigenlijk?

14 Feb 2024

Je woning goed verzekeren: hoe doe je dat eigenlijk?

Verzekeringen zijn in het leven geroepen om je geen onnodige risico’s te laten lopen. Door met zijn allen geld in te leggen om tijden van tegenslag op te vangen, profiteren we allemaal van de baten van deze verzekering. Niet iedereen zal namelijk schade oplopen waardoor je met zijn allen zowel een buffer kunt maken voor noodsituaties, maar waarmee je ook heel veel risico’s afkoopt. Het is dan wel belangrijk dat je een goede verzekering afsluit. Je woning verzekeren hoeft gelukkig niet moeilijk te zijn, maar je moet wel weten welke criteria je in gedachten moet houden bij het samenstellen van je polis. Vandaar dat we je dit zullen laten zien, zodat je gelijk naar de site van je verzekeraar kunt gaan om je zaakjes te regelen.

Wat je ook doet, sluit altijd een inboedelverzekering af

Als er een polis is waar iedereen baat bij heeft, dan is het wel de inboedelverzekering. Een inboedelverzekering passend voor jou afsluiten, is een fluitje van een cent. Er bestaat namelijk maar een variant en daarmee kun je heel veel soorten schade laten uitkeren. Alle spullen in je huis vallen namelijk onder deze polis. Ontstaat er ooit een schroeiplek in je bank, laat je een fles wijn over je tapijt vallen of trek je bij het verschuiven van je kast je vinyl kapot? Neem contact op met je verzekeraar om te horen hoe ze je van dienst kunnen zijn. Er zal waarschijnlijk iemand bij je langskomen om de schade te inventariseren en vervolgens krijg je een bedrag op je rekening gestort. Zo voorkom je dat jij voor alle kosten opdraait en kun je de schade snel weer herstellen. Reken maar dat dat je gemoedsrust zal geven. 

Of je een opstalverzekering nodig hebt, hangt af van je woonsituatie 

Misschien weet je niet zeker of je ook nog een opstalverzekering aan je woonverzekering moet toevoegen. Je hoeft deze polis alleen maar af te sluiten wanneer je de eigenaar bent van het pand waar je in woont. Heb je dus een huurwoning, dan is een inboedelverzekering voldoende. Heb je een koophuis, dan is een opstalverzekering van het grootste belang. Deze polis dekt namelijk alle kosten die gemaakt moeten worden om schade aan je huis zelf te herstellen. Juist deze kosten kunnen heel sterk oplopen en maar weinig mensen hebben genoeg buffer om dergelijke bedragen te kunnen ophoesten. Een tweede goede reden om een opstalverzekering te nemen, is omdat je hiermee ook je zonnepanelen en andere duurzame investeringen kunt verzekeren. Het maakt daarbij niet uit of die op je woning of op je bijgebouwen zijn gemonteerd, want ook bijgebouwen vallen onder je dekking.

Kijk goed of je nog aanvullende verzekeringen nodig hebt

Heb je eenmaal een goede woonverzekering samengesteld, kijk dan ook nog even naar de aanvullende opties. Hiermee kun je nog meer profijt halen uit je verzekering. Zo kun je bijvoorbeeld ook je mobiele elektronica laten meeverzekeren, zodat je een kapot telefoonscherm door je verzekeraar kunt laten herstellen. Heb je veel ruiten in je huis? Voeg dan een aparte verzekering toe voor deze ramen. Schopt een van je kinderen eens een bal door de ruit, dan is dit niet meteen een wereldramp. Kijk op de site van je verzekeraar om je polis vandaag nog samen te stellen en om deze ook gelijk af te sluiten.