Eerste hulp bij naam keuzestress: wat kun je doen als je maar blijft twijfelen over de naam voor jullie kind?

24 Jul 2023

Eerste hulp bij naam keuzestress: wat kun je doen als je maar blijft twijfelen over de naam voor jullie kind?

Jij en je partner zijn vol verheuging in verwachting van een kleintje: de babykamer is al bijna af, misschien hebben jullie al een aantal mooie kleertjes aangeschaft voor de eerste dagen, en fantaseren jullie over hoe jullie kindje eruit zal zien, en op wie hij of zij het meest zal gaan lijken. 

Een spannende periode, vol plezier en voorpret! Het enige waar jullie nog niet over uit zijn, is de babynaam. Hoe gaan jullie het kindje nou noemen? En hoe verzin je een naam waar beide partijen blij mee zijn? Een naam die niet té populair is, maar ook niet te ouderwets? Het lijkt soms wel een onmogelijke opgave voor ouders, ook omdat je hier echt even goed over na wil denken.

Toch is het niet de bedoeling dat de twijfel rondom het namen bedenken jullie stress gaat opleveren. We hebben daarom in dit blogartikel een aantal handige tips voor het uitkiezen van de ideale babynaam voor je op een rij gezet.

Creativiteit de vrije loop laten

Om creatief te kunnen denken en het brainstormen niet te blokkeren, is het zaak dat je juist probeert om zo min mogelijk druk op de zaak te leggen. Zelfs als je vindt dat jullie nu toch wel echt eens een naam moeten hebben, werkt het vaststellen van een deadline juist averechts. Je brein blokkeert als je onder tijdsdruk moet ‘presteren’ en bovendien staat dit de creativiteit in de weg. Loslaten is dus de sleutel om tot geniale ingevingen te komen, ook voor babynamen! De kans is groot dat er prachtige jongens- of meisjes namen in je opkomen, juist als je bijvoorbeeld aan het hardlopen of fietsen bent. Of als je een liedje hoort op de radio!

Als je er samen niet uitkomt, verleg dan even je focus en vraag een buitenstaander om raad!

Om te kunnen brainstormen over geschikte meisjes- en jongensnamen heb je dus vrijheid, creativiteit en ruimte nodig. Maar soms kan een frisse blik van iemand anders ook wonderen doen. Kom je er dus samen met je partner echt niet uit, en lopen jullie al weken te discussiëren? Ga het gesprek dan eens aan met iemand anders, en vraag wat zijn of haar lievelingsnamen zijn zodat je even uit je eigen bubbel kan stappen. Een familielid, collega, of vriend of vriendin zou zomaar een perfecte naam kunnen noemen die je zelf nooit had bedacht.

Kies vanuit je hart

Tot slot hoeft de naam die je uiteindelijk kiest voor jullie kind zeker geen rationeel onderbouwde keuze te zijn. Als je vertrouwt op je intuïtie is de kans groot dat je een naam kiest waar je helemaal achter kunt staan. Ga er samen even voor zitten, sluit de ogen en ervaar welke namen er dan in jullie opkomen!